Tabip Odası
Basın AçıklamalarıBasın Açıklaması
Şarbon Nedir?
Şarbon Basilinin Özellikleri Nelerdir?
Şarbon Kimlerde Hastalık Yapar ve Nasıl Bulaşır?
İnsanlarda Kaç Tür Şarbon Görülür?
2. Solunum Yolu (İnhalasyon) Şarbonu: Sporların solunum yoluyla alınması sonucu oluşur. Biyolojik silah amacıyla şarbon sporlarının kullanımı en çok bu tür hastalığa yol açar. Hastalık belirtilerinin ortaya çıkması ortalama 1-7 gündür. İlk belirtiler basit bir gribal infeksiyona benzer. Bir iki günlük iyilik halini takiben ciddi hastalık tablosu ortaya çıkar. Hastalarda yüksek ateş, nefes almada zorluk, şok ve koma tablosu gelişir. Hastaların yaklaşık yarısında beyin zarlarında da iltihap görülür. Hastalık belirtileri ortaya çıktıktan sonra antibiyotiklerin etkisi yoktur. Bu nedenle tedaviye mümkün olduğunca erken başlamak gerekir.
3. Mide-Barsak Şarbonu: Hastalıklı hayvanların iyi pişmemiş etlerinin yenmesiyle bulaşır. Mide ve barsaklarda kanamaya neden olur. Yüksek oranda öldürücüdür.
Şarbon İnsandan İnsana Bulaşır mı?
Şarbon Nasıl Tedavi Edilir?
Şarbona Karşı Koruyucu Aşı Var mıdır?
Şarbondan korunmak için geliştirilmiş insanda ve hayvanda kullanılacak aşılar
vardır.
“Biyoterorizm amacıyla ülkemizde de bazı kişi ve kuruluşlara içinde şarbon sporu olduğundan kuşkulanılan mektup veya paketler gönderilmektedir. Şüpheli bir paket veya zarfla karşılaşan bir kişi nasıl davranmalıdır”?
Bu öneriler Amerikan Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC) tarafından 12 Ekim 2001 tarihinde yayınlanmıştır.
· Derhal dökülen tozun üstünü örtün ve odadan çıkın
· Toza bulaşmış giysilerinizi çıkartın ve bir torbaya koyup ağzını sıkıca
kapatın
Ankara Tabip Odası