’tan haber (16.09.2004 - 09:07:36 )

Stresi yenmenin 10 yolu
Stresinizi yenmek ve hayatınızı kolaylaştırmak için tavsiyeler...

 
Stresin belli bir ölçüye kadar gerekli olduğunu belirten uzmanlar, “Stresin olmaması sinir sisteminin ölümü demektir. Buna karşı aşırı uyarının olması ve uyum kapasitesinin aşılması durumunda ise stres hastalıkları hatta ölüm ortaya çıkabilir” yorumunda bulunuyor. Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nin Türkiye yöneticisi Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bugün yaygın hastalıkların çoğunun mikropların, virüslerin, zararlı maddelerin veya her türlü dış etkenin oluşturduğu aksaklıklardan çok strese uyum gösterme eksikliğinden kaynaklandığını görüyoruz” dedi. “Gerçekte önemli olanın hastalık değil hastalığa vücudun verdiği cevaptır” diyen Prof. Dr. Tarhan, “Her hastalık için bedensel cevap farklılıkları önemli ayrıntıdır. Organizmamız stres karşısında karmaşık tepkiler geliştirir. Solunum ritmi artar daha çok oksijen sağlanır, kalp ritmi artar metabolizma kamçılanır. Beyin ritmi hızlanır uyanıklık artar. Oksijen ve şekerin artışı ile kaslar uyarılır. Bağışıklık sistemi uyarılır savunma hücreleri ortaya çıkar” açıklamalarında bulundu.
Prof. Dr. Tarhan, stresinizi yenmek ve hayatınızı kolaylaştırmak için aşağıdaki tavsiyelerde bulunuyor:
1 - malı, - meli eklerinden kurtulun
“Sınavdan çok yüksek bir not almalıyım”, “Anne babamı ve diğer insanları hayal kırıklığına uğratmamalıyım”, “Patronumun beni kovmaması için mükemmel iş çıkarmalıyım”. Bu cümleler yalnızca stresinizin artmasına sebep olacaktır. Bir adım geriye gelin ve olaya soğukkanlılıkla ve analitik olarak bakın ya da bir başkasının durum hakkında görüşünü alın. Genellikle, ilk başta sizde bu kadar stres yapan durumun hiç de öyle ölüm-kalım meselesi olmadığını göreceksiniz.
2 Kendinizi ödüllendirin
Dağınık ve sıkışık ortamlarda çalışmayın. Yapacağınız işe başlamadan önce, dikkatinizi dağıtacak materyallerden arındırılmış rahat ve güzel bir ortam hazırlayın. Bunun anlamı bütün oyuncakları, açılmamış mektupları ve okunmamış dergileri çalışma ortamından uzaklaştırmanızdır. Kolayca ulaşabileceğiniz bir yere, çalışırken size gerekebilecek materyalleri yerleştirdiğinize emin olun. Bir saatlik sıkı bir çalışma sonunda kendinize küçük ödüller verin.
3 Yatıştırıcı sesleri dinleyin
Okyanus dalgaları gibi bazı sesler insanlar için yatıştırıcı bir etki yapabilirler.
4 Hedefinizi belirleyin
Dönem ödevi için önemli bir prezentasyon raporu hazırlamak gibi, altında ezildiğiniz, uzun çalışmaları bölümlere ayırın. Böylece akşama kadar süren bir çalışma sonucunda, sizi ezen bir sıkıntı yerine hedeflediğiniz yere gelmenin mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Bazen çalışmanızı başlıklar altında toplamanız size yardımcı olabilir. Böylece çalışmanızı bitirdikten sonra işi bitirememenin verdiği eziklik yerine, neleri bitirdiğinizi ve ne kadar ilerlediğinizi görüp kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Projeyi tamamlamak için yeterli zaman ayırmaya dikkat edin. Hiçbirşey yapacağınız projeyi son güne bırakıp, dehşet içinde bir sonraki güne yetiştirmeye çalışmanızdan daha stres verici olamaz.
5 Sadece hayal edin
Öncelikle sakin bir yerde kendinize rahat bir oturma pozisyonu seçin. Sonra gözlerinizi kapayın ve imgelerin göz kapaklarınızın arkasında, televizyon ekranından izler gibi yeni şekiller kazandığını düşünün. Kendinizi rahat bir durumda hayal edin ve sakinleştirici bir imgeyi gözlerinizin önüne getirin. Bu, sizin daha önce gördüğünüz bir yer veya okuduğunuz bir kitapta geçen özel bir mekan olabilir. Kendi oluşturduğunuz bir ortam da olabilir ama daha önceden iyi bildiğiniz bir yer olması (örneğin geçen yaz tatilini geçirdiğiniz kumsal) daha iyi bir etki bırakacaktır.
6 Sıkıntınızı okyanusa yükleyin
Beyaz kumsalı, mavi gökyüzü, köpüklü dalgaları, ılık güneşi ve martılarıyla güzel bir kumsalı gözlerinizin önüne getirin. Kendinizi, kumsalda, elinizde ufak plastik bir kovayla yürürken hayal edin. Güzel bir yerde durun ve bütün endişelerinizi, kafanızı meşgul eden her türlü problemi bu kovanın içine doldurun. Kovayı suya atın ve dalgaların onu sizden uzağa sürükleyişini izleyin. Kova görüş alanınızdan çıktığında, yürüyüşünüze devam edin.
7 İyi şeyler düşünün
Kendinize pozitif kısa ifadeler kurun ve uykuya dalmadan önce kafanızda tekrar edin (Bu zamanlar belleğinizin tekliflere en açık olduğu zamanlardır). Sabah kalktığınızda kendinizi her zamankinden daha iyi hissedeceksiniz.
8 Kendinizi başarırken hayal edin
Gözlerinizi kapayın ve geçmişte yaptığınız başarılı çalışmaları hatırlamaya çalışın. Hemen aklınıza birşey gelmediyse, yaptığınız gurur verici bir hareketi düşünün. Şimdi sizde stres yaşatan bir olayı, örneğin; yapacağınız konuşmayı aklınıza getirin. Bunu da aynı rahatlıkla ve kendinize güvenerek yapacağınızı hayal edin.
9 Yatağınızı uyumak için kullanın
Uyku rahatsızlığı uzmanları ve stres psikologları, sık sık, yatağınızı yalnızca uyumak için kullanmanızı tavsiye ederler. Bununla demek istedikleri; -özellikle de uykusuzlukla ilgili probleminiz varsa- yatakta kesinlikle çalışmayındır. Kendinizi stres altında hissettiğiniz zaman en son ihtiyacınız olan şey az uyumaktır.
10 Kısa yürüyüşler yapın
Bir çalışmanın ortasına gelip kilitlendiğinizde hareketli kısa bir yürüyüşe çıkın. Derin nefes alın ve yürürken kollarınızı rahatça sallayın. Belleğinizi temizleyin (hatta yeni açan çiçeklere arada bir göz atmayı unutmayın). Ayrıca, yaptığınız bu egzersizin size hiçbir zararı dokunmayacaktır.