’tan haber (14.07.2004 - 09:27:54 )

Metin Ateş, yedi yıldır gözünün diyetini alamadı

İnşaatta çalışırken gözüne çivi giren işçi Metin Ateş, yedi yıldır 'gözündeki hasarı' kanıtlamaya uğraşıyor.

 

 

 

 


Ateş'e malul aylığı bağlaması gereken SSK, 'göz hasarlıdır' raporu vermekten kaçıyor.

İnşaatta sıva yaparken gözüne çivi girmesi sonucunda büyük oranda görme kaybı yaşayan inşaat işçisi Metin Ateş, 7 yıldır gözünün hasar gördüğünü kanıtlamaya uğraşıyor. Ateş'e kazanın hemen ardından sigorta yapan patronu, olayda kendi kusurunun olmadığını belgelediği için, Sosyal Sigortalar Kurumu'nun kazazede işçiye malul aylığı bağlaması gerekiyor. Maaş ödememek için "gözde hasar yok" raporu veren SSK, bu rapora itirazın ardından hazırladığı yeni raporu ise bir türlü göndermiyor.

'Raporu iki yıl daha beklemeyin'

Mücadelesine 1998 yılının Mart ayında İstanbul 2. İş Mahkemesi'nde patronu aleyhine açtığı davayla başlayan Metin Ateş, SSK'nın gözdeki maluliyet durumunu "yüzde 0" olarak açıklamasıyla şok oluyor. Oysa kazadan hemen sonra geçirdiği ameliyatta gözündeki mercek alınıyor ve doktorlar yeniden ameliyat olmazsa diğer gözünün de görme yetisini kaybedeceğini belirtiyor. Avukatlarının ısrarı neticesinde 2003 yılının Mayıs ayında SSK, hastanın tekrar muayene olmasına karar veriyor ve şu an Ateş raporunun mahkemeye ulaştırılmasını bekliyor. Ateş'in avukatı Şadi Çarsancaklı, "Biz maluliyetin tespiti için 1998 yılında SSK Genel Müdürlüğü Tahsisler Daire Başkanlığı'na tezkere yazdık. Dava açıldığı tarihten iki yıl sonra 2000'de rapor mahkemeye ulaştırılabildi. Bu raporda da maluliyet 'yüzde 0' olarak açıklanınca hemen itiraz ettik. Ancak 3 yıl sonra 2003 yılının Mayıs ayında tekrar muayene kararı verildi. Yapılan muayenenin raporu 2 Ekim 2003 tarihindeki duruşmaya getirilmedi. Yaptığımız araştırmada raporun hâlâ Yüksek Sağlık Kurulu'nda olduğunu öğrendiğimizde çeşitli yazışmalar yaptık ve aldığımız cevap 'Burası Ankara, burada işler çabuk yürümez, raporun düzenlenmesi için bir sürü bürokratik işlem yapılacak, siz o raporu 2 yıl daha beklemeyin' oldu. Biz de çalışanları şikayet ettik" diyor. Avukat Şadi Çarsancaklı, davanın açılmasından bu yana 7 yıl geçtiğini ve geciken adaletin adalet olmadığını vurgulayarak, şunları söylüyor: "Biz hâlâ SSK'nın yeni raporunun sonucunu bekliyoruz. Sadece bir rapor ve ne zaman geleceği de belli değil. Biz de raporun mahkemenin eline ulaşmasının niçin bu kadar uzun zaman aldığını, sube müdürü ve sube sefinin niçin bu kadar sorumsuzca hareket ettiklerinin araştırılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na dilekçe gönderdik." Şikayetlerinin bile yetkili mercilere ulaştırılmadığını belirten Çarsancaklı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde dava açmayı düşündüklerini de ifade ediyor.

Evi, çocukları geçindiriyor

Evli ve altı çocuk babası olan Metin Ateş, gözündeki hasar nedeniyle bir daha iş bulamadığını belirtiyor. İlkokul 4. sınıftaki çocuğunun boyacılık yaparak elde ettiği gelir ile çevredekilerin yardımıyla geçindiklerini belirten Ateş, "En azından malulen emekli olabilseydim bir gelir kaynağım olacaktı. Yedi yıldır büyük sıkıntılar yaşadık. Henüz okula gitmeyen çocuklarım büyüdüğünde onların masraflarını karşılamam mümkün olmayacak" diyor.