29 Eylül 2007
Cumartesi 23:44
'İş güvenliği yok’ dedi vinç altında can verdi
Mustafa ÖZDABAK-Şenol COŞKUNER-Eray EROLLU-Seyit ERÇİÇEK/İSTANBUL

Adina Yapilanlar                               Orijinal haber icin: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/7386228.asp

Geride bıraktıklarına sabır dilellerimizle,


 İSKİ’nin Melen Projesi’nde mühendis olarak çalışan Gülseren Yurttaş, projenin Boğaz geçiş inşaatının Sarayburnu şantiyesinde işe başladığı ilk gün, kaza geçirdi. Ayağına demir saplanan Yurttaş, "Burada iş güvenliği yok" dedi. Yurttaş, önceki gün şantiyede üzerine düşen 3 ton ağırlığında, 20 metre uzunluğundaki vincin taşıyıcı kolu altında can verdi.

JEODEZİ ve Fotogrametri Mühendisi 34 yaşındaki Gülseren Yurttaş, arkadaşlarına "Şantiyede mühendislik yapmak istiyorum" diyerek 5 yıldır başkanlığını yaptığı Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanlığı görevinden ayrıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü’nü 1996 bitiren Gülseren Yurttaş, Melen Çayı’nın suyunu İstanbul’un Avrupa yakasına aktaracak olan "Asya Bölgesi Muhtelif İçme Suyu Şebekesi Kat Ayrımı İnşaatı Yeni Boğaz Geçiş Projesi"ni üstlenen taşeron Deniz Teknolojisi Limitet Şirketi’nde (DETEK) çalışmaya başladı.

FİRMA TABELAYI SÖKTÜ

İlk iş gününde Gülseren Yurttaş’ın ayağına demir saplandı. Gülseren Yurttaş kaza üzerine "Bu işyerinde kelle koltukta çalışıyoruz. Hiçbir tedbir alınmamış. Ama ben bunların üstesinden geliceğim" dedi. Bir süre sonra da bir işçinin kafasına demir parçası düştü. Önceki gün saat 19.00 sıralarında şantiyede 13 metre uzunluğunda, 5 ton ağırlığındaki boruları taşıyan vincin mili kırıldı ve "Bom" adı verilen taşıyıcı kol, Gülseren Yurttaş’ın üzerinden düştü. Yurttaş, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmak istenirken yaşamını yitirdi.

Olay sonrası taşeron firma görevlileri, inşaattaki kendilerine ait tabelayı söktü. Polis soruşturma başlatırken, vinç operatörleri Hasan Nevruz, ifadeleri alınmak üzere Sirkeci Polis Merkezi’ne götürüldü. Gülseren Yurttaş’ın kız kardeşi Hatice, erkek kardeşi Osman, babası Eyüp Yurttaş, Sirkeci Polis Merkezi ile İstanbul Adliyesi’ne giderek İSKİ, inşaat şirketleri Kutay, DETEK ve başta operatör olmak üzere kazada sorumluluğu bulunanlar hakkında şikayetçi oldular. Gülseren Yurttaş’ın cenazesi bugün toprağa verilmek üzere memleketi Bilecik’e götürülecek.

Kutay İnşaat yetkilileri, İSKİ’den izin alınmadan konuşmayacaklarını söyledi. DETEK’ten ise "Şu an yetkili kimse yok." denilerek bilgi verilmedi.

Sosyal sorunlarla yakından ilgiliydi

Gülseren Yurttaş, sosyal sorunlara duyarlılığı ile tanınıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin "Üreterek büyüyen ve paylaşarak gelişen bir ülkede insanca ve barış içinde yaşamak için" sloganı ile 2006’da gerçekleştirdiği mitingine destek verdi. Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Antalya Şubesi’nin "Taşocaklarını Hayır" kampanyasına katıldı. Doğa Derneği’nin "Hedef Sıfır Yok Oluş" kampanyasında Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektuba da imza koydu. Emirgan Altı Nokta Körler Derneği’nin boşaltılmasına karşı çıkan grup arasında da yer aldı.

 

 

sayfa başı >>