'TÜRKIYE'YE BEŞ ISTANBUL DAHA LAZIM'.


-Bilgiye dayali teknoloji danismanligi hizmeti veren Partha S. Ghosh&Associates kurucu ortagi Dr. Partha Ghosh, Türkiye'nin küresel rekabet konusunda önemli avantajlari bulundugunu ancak henüz gerçek potansiyelini kullanamadigini belirterek, 'Bir ülkeyi tek bir sehrin üzerine insa edemezsiniz. Türkiye'de bes tane Istanbul daha yaratmak gerekiyor' dedi.
-Ghosh, 15 yil önce Istanbul'a ilk geldiginde, kentin zaman diliminin degistirilmesini önerdigini hatirlatarak, 'IMKB, günde iki seans yaparak hem New York ve Londra, hem de Tokyo ve Hong Kong borsalariyla etkilesim içinde olabilir' diye konustu.
-Türkiye'nin gelecek 10 yilda ortalama yüzde 7.5 oraninda bir büyüme yakalamasi gerektigini vurgulayan Ghosh, 'Kisi basina düsen ticaret açiginin kapanmasi ve küresel markalari yaratmak için çalisilmasi gerekiyor. Türkiye su anda Japonya'nin 1973'te oldugu yerde' dedi.

ISTANBUL(ANKA)- Bilgiye dayali ileri teknoloji sirketlerine danismanlik hizmeti veren Partha S. Ghosh&Associates kurucu ortagi Dr. Partha Ghosh, Türkiye'nin hala gerçek potansiyelini kullanmakta zorlandigini ifade ederek, 'Bir ülkeyi tek bir sehrin üzerine insa edemezsiniz. Türkiye'de bes tane Istanbul daha yaratmak gerekiyor. Ülkenin ekonomik gücü dengeli bir sekilde dagitilmali' dedi.
Dr. Partha Ghosh, Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ile TÜSIAD-Sabanci Üniversitesi Rekabet Forumu'nun (REF) katkisiyla düzenlenen '2. Rekabet Kongresi'nde, 'Küresel Ekonomi'de Türkiye'ye Olan Güveni Artirmak: Stratejik Gereklilikler' konulu bir konusma yapti. Dr. Ghosh, dijital ve fiziksel gelismelerin dünya üzerindeki sinirlari ortadan kaldirdigini belirterek, Türkiye gibi ülkeler için bu dönemin önemli firsatlara sahip oldugunu söyledi.
Küçük küçük sehirler yaratip, bunlari ekonomik birer dev haline getirmek gerektiginin altini çizen Ghosh, 'Türkiye'de herhangi bir kentte basarili olan sirket, gelip merkezini Istanbul'a kuruyor. Oysa güçlendigi yerde kalmali ve bölgesini güçlendirmeye odaklanmali' dedi.
'ILK KEZ ALTI TEMEL KÜRESEL GÜÇ VAR'
Ghosh, Türkiye'nin bir taraftan AB sürecini gelistirirken, öte taraftan hizla ataga geçen Uzakdogu ülkeleri ile de daha yakin ticari iliskilere girmesi gerektigini vurguladi. Tarihte ilk kez alti temel gücün küresel ekonomiyi etkiledigine dikkat çeken Ghosh, 'Eskiden bir ya da iki büyük güç olurdu. Simdi, tarihte ilk kez hem arz hem de talep yönünde alti önemli güç ortaya çikti' dedi.
'IMKB IKI SEANSLA, NEW YORK VE TOKYO ILE ETKILESIME GIRER'
Türkiye'ye ilk kez 15 yil önce geldigini ve o zaman Türkiye'nin dünyaya entegre olabilmesi için Istanbul'un içinde bulundugu zaman diliminin degistirilmesini önerdigini belirten Ghosh, 'IMKB, islemlerinde herhangi bir degisiklik yapmadan sabah 7-11 arasi ve öglen 15-19 arasi olmak üzere iki seans yapabilir. Seanslardan birinde Hong Kong ve Tokyo borsalariyla, digerinde New York ve Londra borsalariyla etkilesim içinde olunabilir. Bir örnek olsun diye söylüyorum. Bilgiye dayali topluma geçerken bu tür konularin düsünülmesi gerekiyor' dedi.
Artik dünya üzerindeki tüm müsterilerin kendine uygun tek çözüm istediginin altini çizen Ghosh, 'Ürettiginiz ürün hem etkin, hem ekolojik hem de geri dönüsüm imkanina sahip olacak. Bu da, günümüz dünyasinda bilgiye dayali emegin ne kadar önemli hale geldiginin bir göstergesi' diye konustu.
'ULUSLARARASI TOPLUM, TÜRKIYE'DEN ÇOK UMUTLU'
Ghosh, Türkiye'nin son 20 yilda demokrasiyi istikrara kavusturdugunu, enflasyonu kontrol etmeyi basardigini, ekonomik altyapiyi kuvvetlendirdigini ve sirketler sektörünü önemli oranda modernize ettigini dile getirdi.
Uluslararasi toplumun Türkiye'nin gelecegi ile ilgili çok umutlu oldugunu kaydeden Ghosh, 'En büyük avantajlarinizdan biri nüfusunuzun yüzde 35'ten fazlasinin 18 yasinin altinda olmasi. Ama bu avantaji egitimle güçlendirmeniz gerekiyor' dedi.
Türkiye'nin 2006-2010 yillari arasinda üç önemli zorlukla mücadele etmesi gerektiginin altini çizen Ghosh, bu zorluklari 'uzun vadeli rekabetçiligin gelistirilmesi, Jeopolitik rolün güçlendirilmesi ve Sirketler sektöründe daha çok güven yaratmak' olarak siraladi.
'YILDA ORTALAMA YÜZDE 7.5 BÜYÜMELISINIZ'
Türkiye'nin son 10 yilda yillik ortalama yüzde 4.5 oraninda büyüdügünü, bu süre içinde Kore, Tayvan gibi ülkelerin ise yüzde 7.5-10 arasinda büyüme rakamlarina ulastigini hatirlatan Ghosh, 'Simdi Türkiye, önümüzdeki 10 yil boyunca ortalama yüzde 7.5 büyümeyi gerçeklestirmeye ve küresel markalar yaratmaya odaklanmali. Türkiye su anda Japonya'nin 1973'te oldugu yerde' dedi. Imalat sanayine büyük önem verilmesi gerektigine vurgu yapan Ghosh, 'Türkiye'de kisi basina ihracat 983 dolar. Bu rakam Almanya'da 11 bin 800 dolar, Tayland'da 1721 dolar, ABD'de ise 3000 dolara yakin. Türkiye'nin Tayland ve ABD arasinda bir yere ulasmasi ve ihracat hedefini de 250 milyar dolara çikarmasi lazim' diye konustu.
Ghosh, Türkiye'nin çözmesi gereken sorunlardan birinin de 'patent' oldugunu dile getirerek, 'Türkiye son 10 yilda sadece 113 patent basvurusu yapmis. Bu rakam ABD'de 1 milyonu asiyor. Artik bilgi toplumlarinda fikri mülkiyetin önemi tartisilmaz' dedi.(ANKA)
(AD/ÖND)
08.11.2006 - 13:47